FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Punto 1.1 1997r :) Green Butterfly :)
Autor Wiadomość
stefino 

Wysłany: 23 Styczeń 2010, 23:08   

Punciak jedynka zawsze mi się podobał, bo nie widziałem żeby gniły, fajne są zwłaszcza z motorem 1.2 który miał bezkolizyjny rozrząd. Twój to prawdziwa perełka. A przy okazji- widzę że możemy podać sobie ręce- też masz w dupie świecenie światłami w dzień i założyłeś dzienne helli- dokładnie takie jak moje. Satysfakcja z tego że ciągną 1A zamiast ponad 10A- ogromna!. Tak z ciekawości zapytam- w jaki sposób czyścisz podwozie? Jakimi środkami i jaką masz "technikę"?

Thomas 

Wysłany: 23 Styczeń 2010, 23:18   

stefino napisał/a:
fajne są zwłaszcza z motorem 1.2 który miał bezkolizyjny rozrząd.

nie tylko ten ... wszystkie 8V miały :) 1.1 także :)
stefino napisał/a:
założyłeś dzienne helli

zgadza się dzienne Helli :) 6W poboru prądu ma jedna żarówka :) tym bardziej,że teraz już oprócz nich nie musi się świecić i tak właśnie mam :) same dzienne się świecą i nic więcej w dzień :)

stefino napisał/a:
Tak z ciekawości zapytam- w jaki sposób czyścisz podwozie? Jakimi środkami i jaką masz "technikę"?

środki różne ...
kanał,płukanie pod ciśnieniem ,następnie pędzel i APC i jazda , później płukanie pod ciśnieniem i znowu powtórka i na koniec gąbka i szampon do karoserii i płukanie :)
później zostaje dogłębny przegląd i uzupełnienie ubytków konserwacji jeżeli jakieś są :)

stefino 

Wysłany: 23 Styczeń 2010, 23:35   

Thomas napisał/a:
same dzienne się świecą

Ja moje zakładałem w maju 2008 gdzie jeszcze obowiązkowo musiałby być tylne pozycje- olałem to ciepłym, porannym moczem i założyłem tak, że świeciły się tylko one. I dalej zapytam- jak rozwiązałeś ich podłączenie? Ja mam tak że steruje nimi czujnik ciśnienia oleju który po odpaleniu motoru odcina masę z cewki przekaźnika i powoduje jego wyłączenie (przekaźnik jest 5-cio stykowy) Jak chcesz poślę Ci schemat który zaprojektowałem.

Thomas napisał/a:
kanał,płukanie pod ciśnieniem

Ja tak zawsze po zimie robię- ale ograniczałem się do bardzo dokładnego płukania, ale po Twoim poście widzę że będe musiał jeszcze popracować troszkę na przełomie marca.

Thomas 

Wysłany: 23 Styczeń 2010, 23:51   

stefino napisał/a:
Thomas napisał/a:
same dzienne się świecą

Ja moje zakładałem w maju 2008 gdzie jeszcze obowiązkowo musiałby być tylne pozycje- olałem to ciepłym, porannym moczem i założyłem tak, że świeciły się tylko one. I dalej zapytam- jak rozwiązałeś ich podłączenie? Ja mam tak że steruje nimi czujnik ciśnienia oleju który po odpaleniu motoru odcina masę z cewki przekaźnika i powoduje jego wyłączenie (przekaźnik jest 5-cio stykowy) Jak chcesz poślę Ci schemat który zaprojektowałem.

u mnie jest przekaźnik wpięty tak jak to było w schemacie w komplecie,ale całość można włączyć lub wyłączyć dodatkowo osobnym włącznikiem ;) zapalają się po przekręceniu stacyjni i gasną po włączeniu mijania tak jak ma być :) ale dodatkowo jeżeli nie będę chciał to mogę je całkowicie wyłączyć osobnym przyciskiem :) wszystko działa jak powinno i dodatkowo przewody są powciągane w oryginalną instalację ( koszulki ) tak,że nic nie widać pod maską :)

[ Dodano: 23 Styczeń 2010, 23:53 ]
stefino napisał/a:
Thomas napisał/a:
kanał,płukanie pod ciśnieniem

Ja tak zawsze po zimie robię- ale ograniczałem się do bardzo dokładnego płukania, ale po Twoim poście widzę że będe musiał jeszcze popracować troszkę na przełomie marca.

ja robię takie coś średnio 3 razy w roku :) a przegląd podwozia taki kompletny z 5 razy :) ogólnie dosyć często pod samochodem jestem :) + oczywiście czyszczenie :)

chisel

Wysłany: 24 Styczeń 2010, 09:39   

OT: Thomas, a czy przypadkiem te swiatla do jazdy dziennej nie sa zalozone zbyt nisko w swietle przepisow ? :?

Thomas 

Wysłany: 24 Styczeń 2010, 11:30   

chisel, wydaje Ci się ... są założone tak jak przepis mówi ... min. 25cm od podłoża ..a one są 29cm .. czyli jest ok , 70cm rozstawu i 40cm od zarysu ... wszystko się zgadza :)

[ Dodano: 24 Styczeń 2010, 11:32 ]
poza tym tam gdzie są to było jedyne miejsce ,które widziałem do ich montażu i jest w sam raz ;)

stefino 

Wysłany: 24 Styczeń 2010, 12:07   

Na szczęście ja też dysponuję kanałem w swoim garażu, żałuję tylko że nie mam doprowadzonego odpływu wody, ale nie jest źle... olej czy inne rzeczy zawsze można samemu zrobić czy wymienić. Muszę tylko jeszcze wykombinować trochę kasy na oświetlenie 24V w tym kanale.

Thomas 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 18:52   

pokaże felgi jakie latem będą założone :) przed chwilą je przywiozłem :) świeżo odnowione :) lakier z palety Audi :D zdjęcia robione na szybko :) na żywo o wiele lepiej wygląda :) i lepiej się błyszczą :)

malkolm 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:01   

Thomas, :lol: :lol: :lol: jak kapsle od piwa :) ciekawe jak na aucie będą wyglądały :)

Thomas 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:04   

malkolm napisał/a:
jak kapsle od piwa :)

dlaczego ??
lakier jest na prawdę fajny :) na żywo o wiele lepiej wygląda i widać fajne ziarno :)
taki kolor lepiej będzie pasował niż jasny ... jasne to jak żarówki w ciemnym kolorze ...

Marco

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:06   

Wzór zdecydowanie kołpakowy ale kolor myślę ze do czarnych zderzaków i tego koloru będzie stroił.

Thomas 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:07   

ja chciałem takie... to są oryginalne felgi zakładane do Punto mk I sporting ... :)

malkolm 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:12   

Thomas, za mało widać przez nie i wyglądają jak kołpaki, ale lakierek i kolor na prawdę super

Thomas 

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 19:15   

malkolm napisał/a:
Thomas, za mało widać przez nie i wyglądają jak kołpaki

pasują do tego modelu :) a po co mają dużo odkrywać ?? tutaj nie ma czego pokazywać :) odkrywają wystarczająco :)

julian 
Moderator

Wysłany: 28 Styczeń 2010, 20:04   

git lakier i fajnie, że od fiata, a nie jakieś tam no-name.

Odpowiedz do tematu